3D-scan

3-D scan

Een 3-D scan van een voet behoort tot de nieuwste technieken. Met behulp van een laserscan wordt de gehele voetzool in lengte, breedte en hoogte vastgelegd. Wij maken deze afdruk met de voet in een gecorrigeerde (half)belaste positie. Het voordeel hiervan is dat dit de stand is waarin de voet optimaal wordt belast. Tijdens de afwikkeling van de voet behoren de fysiologische afwikkelbewegingen dicht in de buurt van deze neutrale positie plaats te vinden. Figuur 6 laat een 3-D scan zien van de linker voet vanaf de mediale zijde in neutrale positie.

figuur6
figuur 7

Biomechanica

Vanuit de biomechanica weten we dat alle gewrichten dus ook de voeten, knieën en heupen optimaal functioneren vanuit de neutrale stand. Daarnaast is het belangrijk dat de onderste extremiteiten tijdens de afwikkeling kunnen compenseren. Dit voor aanpassingen aan bodemongelijkheden of orthopedische aandoeningen.
Dit betekend dat we de voet wel mogen of zelfs moeten ondersteunen maar niet zijn fysiologische bewegingen mogen blokkeren. Een orthopedisch hulpmiddel moet er voor zorgen dat de bewegingen van de onderste extremiteiten zich tijdens de afwikkeling binnen de fysiologische bewegingsgrenzen blijven afspelen.
Hieruit blijkt dat we bij een correctie van de onderste extremiteiten moeten weten wat deze neutrale positie is. Dit kan uitsluitend worden vastgelegd met behulp van een 3-D afdruk van de voeten.
Met behulp van deze scan is het mogelijk om een inlegzool aan te meten die 100% aansluit aan de scan. Hierdoor ontstaat in figuur 7 een zogenaamde full contact zool.

Uit onderzoek blijkt dat een full contact zool noodzakelijk kan zijn bij hoog actuele klachten, wanneer maximale stabiliteit of immobiliteit van de voet de beste optie is.
In de praktijk komt het vaker voor dat de voet zijn normale dynamische bewegingvrijheid moet kunnen benutten. Dit wordt bereikt door de maximale ondersteuning een bepaald percentage (bijvoorbeeld 10%) te laten zakken. Dit is afhankelijk van de gewenste correcties.
• Ter verduidelijking wordt dezelfde ondersteuning met 25% verminderd om fysiologische pronatie en supinatie bewegingen in de voet toe te laten.
Factoren zoals pijn, instabiliteit, hypermobiliteit en locatie van klachten bepalen mede de mate van correctie. Ook de activiteiten wanneer een hulpmiddel wordt gedragen zoals tijdens sporten, werken, wandelen of dagelijkse activiteiten spelen hierin een belangrijke rol.
De behandeling van orthopedische aandoeningen met hulpmiddelen is uitgebreid door ons onderzocht. Met deze gegevens hebben wij een bandbreedte kunnen bepalen met welke correctie de meest optimale behandelresultaten kunnen worden gerealiseerd bij een groot aantal aandoeningen. Daarnaast benadrukken wij dat de beste resultaten zijn te realiseren door de combinatie van fysiotherapie (training actieve stabiliteit, verbeteren van belastbaarheid) en het gebruik van orthopedische hulpmiddelen (standsverbetering onderste extremiteiten, passieve instabiliteit of hypermobiliteit).

figuur 8