Klachten

Orthopedische aandoeningen.

De podotherapeut is een paramedicus die zich bezighoudt met de behandeling van alle voetklachten die te maken hebben met een verkeerde stand of verkeerde drukbelasting op de voet. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van hulpmiddelen zoals een inlegzool. Hiermee kan de voetstand worden gecorrigeerd of een pijnlijk drukpunt worden ontlast. Om snel klachtenverlichting te krijgen kan direct na het eerste onderzoek middels een tape of bandagetechniek een klacht al worden ontlast. Vanzelfsprekend is een goede voetstand ook van grote invloed bij het oplossen van klachten in knieën, bekken en rug.
Klachten die hieronder vallen zijn onder andere voetklachten, knieklachten, rugklachten door een verkeerde stand van de voeten of tenen,  hielspoorklachten en voorvoetklachten.

Dermatlogische aandoeningen.

 

Een verkeerde druk op de voet of de tenen veroorzaakt vaak drukpunten met overmatige eeltvorming. Deze drukpunten zorgen ervoor dat elke stap pijnlijk kan zijn. De podotherapeut behandeld  drukpunten onder de voet met inlegzolen en drukpunten op de tenen met ortheses. Een orthese is een op de voet gemaakte siliconen hulpmiddel om de teenstand te corrigeren of druk op de tenen te verminderen.
Klachten die hieronder vallen zijn onder andere drukplekken met eeltvorming onder de voet of op de tenen, brandende gevoel onder de voorvoeten en nagelklachten.

Diabetische voet.

Door suikerziekte is er een vergrote kans op het ontstaan van voetklachten. Dit komt door een verminderde doorbloeding,  afwijkingen in de voetstand en afname van gevoel in de voeten. Met name dit laatste zorgt ervoor dat deze voetproblemen niet of nauwelijks door de patiënt worden waargenomen. Hierdoor bestaat de kans op ernstige voetklachten die er zelfs tot een ziekenhuisopname of amputatie van het been kunnen leiden.
De podotherapeut is de best opgeleide paramedicus om deze risicofactoren te onderzoeken. Indien nodig kunnen door het geven van adviezen of een behandeling de risicofactoren onder controle worden gehouden