Hielspoor

Hielspoor

 

(hielspoor of peesplaatontsteking)

Wat is Hielspoor

 

De definitie van een hielspoor is een kalkafzetting (tractie-spoor) op het hielbeen. Dit kan op de onderzijde (aanhechting peesplaat) of op de achterzijde (aanhechting achillespees) van het hielbeen aanwezig zijn. Meestal veroorzaken deze hielsporen geen pijn! Onderzoek laat zien dat 18% van de mensen rondlopen met een hielspoor en geen klachten ervaren. Vaak zijn het andere weefsels rondom de hiel, zoals een peesplaat of  botvlies, die klachten veroorzaken.

 

De peesplaat onder de voet is de meest voorkomende oorzaak van hielspoor klachten. Deze pees heeft als functie het in stand houden van de lengteboog van de voet. Te veel spanning op deze pees, bijvoorbeeld door het inzakken van het lengtegewelf, veroorzaakt een irritatie van deze pees die kan leiden tot een ontsteking. Dit noemen we een Fasciitis Plantaris (peesplaat ontsteking), wat in de volksmond bekend staat als een ‘hielspoor’.

 

Symptomen

 

Hielspoor klachten staan bekend als een scherpe, stekende pijn onder de voet. Klachten treden vaak op na een periode van rust; de zogenoemde opstartklachten of startpijn. Zo kunt u pijn ervaren tijdens het opstaan uit bed. Door te lopen en te bewegen kan de pijn afnemen. Echter kan de voet ook gedurende de dag pijnlijk blijven, waarbij de pijn juist toeneemt bij een hogere belasting.

 

Oorzaken

 

Er kunnen verschillende voetstructuren verantwoordelijk zijn voor de klachten. Hierdoor zijn er ook diverse oorzaken. Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken:

  • Afwijkende voetstand (zoals platvoet of holvoet)
  • Afwijkend looppatroon
  • Verkeerd schoeisel
  • Een overbelasting
  • Toename van lichaamsgewicht
  • Te korte kuitspieren

Ons onderzoek

 

Wij komen zeer frequent hielspoorklachten tegen in onze praktijken. Aan de hand van een onderzoek proberen wij de mogelijke oorzaak van de klachten vast te stellen. Hiervoor onderzoeken wij de voeten, het looppatroon en voeren wij drukmetingen uit om de drukverdeling onder de voet in kaart te brengen. Bij hielspoorklachten maken wij tevens regelmatig gebruik van echografie. Echografie wordt ingezet om in de voet te kijken en pezen en spieren te beoordelen. Dit maakt het in onze praktijk mogelijk om een ontsteking van de peesplaat ook daadwerkelijk zichtbaar te maken.

 

Behandeling

 

Hielspoorklachten staan er om bekend dat ze erg hardnekkig kunnen zijn. Zo spontaan als ze kunnen ontstaan, duurt het soms maanden tot jaren voordat alle klachten verdwenen zijn.

 

Meestal is de peesplaat onder de voet overbelast. Het is daarom belangrijk om uw belasting daar zo goed mogelijk op aan te passen.

 

In onze praktijken beschikken wij over meerdere behandeltechnieken die effectief helpen bij hielspoor klachten. De podotherapeut kan als voetenspecialist het beste inschatten welke behandeling moet worden ingezet. Wanneer uw klacht het gevolg is van een stands- , en of loopafwijking, wordt er meestal een podotherapeutische steunzool aangemeten. De zool ontlast de hielspoor en vermindert de belasting en spanning op de peesplaat, waardoor met rust de genezing wordt bevorderd.

 

Tijdens de intake wordt vaak al een taping aangelegd om de pees direct rust te geven. De taping wordt aangevuld met een ontlastende inlegzool. Na een maand vindt de controle van de klachtenafname plaats. Indien er onvoldoende verbetering is kan er een aanvullende behandeling worden gestart zoals Shockwave-therapie of EPTE. Soms worden deze ook al eerder in de behandeling ingezet. Deze behandeling voeren we samen uit met onze fysiotherapeuten.

 

Bij Shockwave wordt er met behulp van schokgolven een diepe bindweefselmassage gegeven, waarmee een genezingsreactie wordt getriggerd. Bij EPTE wordt de peesplaat onder begeleiding van echografie met een dunne naald (vergelijkbaar met een acupunctuurnaald) aangeprikt. Vervolgens wordt met een elektrisch stroompje een chemisch en fysiologisch proces in gang gezet om de ontsteking te behandelen.

 

Zoals gezegd kunnen hielspoorklachten hardnekkig zijn. Vanuit 30 jaar ervaring in het behandelen van deze klachten bent u aan het juiste adres.