Ingegroeide Teennagel

Ingegroeide Teennagel

 

(Unguis Incarnatus)

 

Wat is een ingegroeide teennagel.

 

Een ingegroeide teennagel ontstaat wanneer een nagel in de huid van de nagelwal groeit. Door het ingroeien kan er een wondje ontstaan wat vervolgens een ontsteking veroorzaakt. Een ingegroeide teennagel komt het meeste voor bij de grote teen, maar ook de nagels van de andere tenen kunnen ingroeien. Het ingroeien van teennagels komt op alle leeftijden voor, iedereen kan er mee te maken krijgen.

 

Symptomen

 

Een ingegroeide teennagel is erg pijnlijk. Vaak veroorzaakt de druk van een schoen of een dekbed op de nagel al veel pijn. Er kan een ontstekingsreactie ontstaan op de teen. Roodheid, zwelling, pus en “wild vlees” rond de nagel kunnen symptomen zijn.

 

Oorzaken

 

Er zijn twee gradaties van ingegroeide nagels.

 

Ingroeien zonder een ontsteking. Door een afwijkende nagelvorm (hyperconvex) kan de nagel een verhoogde druk uitoefenen op de nagelwal. Hierdoor zal er meer eeltvorming in de nagelwal ontstaan, wat uiteindelijk ook de druk weer doet toenemen. Met name het dragen van dichte schoenen verhoogd deze druk en geeft klachten. De oorzaak van het afwijkend groeien is vaak onbekend. Mogelijk spelen erfelijke factoren of een trauma een rol.

 

Ingroeien met een ontsteking. Hierbij dringt een nagelsplinter door de huid van de nagelwal heen. Er ontstaat een ontsteking die in de loop van de tijd steeds meer symptomen veroorzaakt. Het begint met pijn en roodheid. In een later stadium neemt de roodheid toe en ontstaat er ook een zwelling. Als de nagelsplinter niet wordt verwijderd ontstaat er een ontsteking met pusvorming en wild vleesvorming. Uiteraard nemen de pijnklachten steeds verder toe. De oorzaak kan een ronde nagelvorm (hyperconvex) zijn. Ook wordt dit vaak gezien bij  jongeren met een dunne nagel en bijvoorbeeld verhoogde transpiratie van de voeten. Door een trauma, verkeerd knippen of afscheuren van deze nagel ontstaat een scherpe splintertje in de nagelwal die de ontsteking veroorzaakt.

 

Veel voorkomende oorzaken:

  • Afwijkende nagelvorm (hyperconvex)
  • Te kort of rond knippen
  • Een trauma
  • Te krappe schoenen
  • Inscheuren van de nagel

 

Behandeling

 

Zoals eerder benoemd is een ingroeide teennagel erg pijnlijk. De klacht zal niet zomaar uit zichzelf verdwijnen en er bestaat een kans op toename van klachten. Maak dus zo snel mogelijk een afspraak.

 

De podotherapeut zal de nagel beoordelen en kan op diverse manieren (afhankelijk van de mate waarin de nagel is ingegroeid) het probleem in de nagelwand behandelen. Bij een ontsteking wordt het ingegroeide stukje nagel verwijderd, wat vaak direct voor pijnvermindering zorgt.

 

Het is belangrijk dat de nagel in de toekomst recht uit gaat groeien. Hiervoor kan een nagelbeugel (orthonyxie) worden toegepast. Met behulp van spanning veroorzaakt door het beugeltje, net als bij de orthodontist, wordt de nagelvorm gecorrigeerd als deze afwijkend groeit.

 

Ook kan de podotherapeut de nagel langzaam begeleiden doormiddel van een tamponage bij de nagelwal. Dit zal de huid in de nagelwand beschermen, totdat de teennagel weer op lengte is.

 

Indien de ontsteking in een vergevorderd stadium is gekomen (met wildvlees vorming) moet er vaak worden doorverwezen naar een huisarts of chirurg. Onder verdoving wordt dan een stukje van de nagel verwijderd.

 

Over het algemeen verminderd de pijn direct na de behandeling en nemen de klachten vervolgens verder af. De nagelvorm kan met een nagelbeugeltje worden gecorrigeerd. Hierbij wordt om de acht tot tien weken de spanning van de beugel aangepast om de vorm te verbeteren.