Morbus Sever

Hielpijn bij kinderen (Morbus Sever)

Wat is Morbus Sever

Morbus Sever, ook wel Apofysitis Calcaneï, is een aandoening waarbij de groeischijf van het hielbeen geïrriteerd raakt. De klacht komt voor bij kinderen in de groei, meestal tussen de 8 en 13 jaar. Het hielbeen is op deze leeftijd nog niet volgroeid en kan bij belastingen pijn veroorzaken. De klacht kan zowel aan één voet of aan beide voeten voorkomen. Morbus Sever wordt vaak verward met achillespeesklachten en komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Symptomen

Er is een pijnklacht aanwezig aan de achterzijde of onderzijde van het hielbeen. De pijn is stekend, zeurend en meestal aanwezig tijdens en na een belasting zoals sport. In rust nemen klachten vaak af.

Oorzaken

Het hielbeen is in de groei nog erg kwetsbaar en gevoelig voor klachten. Zo wordt Morbus Sever vaak gezien bij kinderen die intensief sporten, maar ook met springen, rennen en spelen kan er een groeischijf irritatie ontstaan. Een afwijkende voetstand, bijvoorbeeld bij het naar binnen kantelen van de voet, kan ook meer spanning geven op het hielbeen waardoor een Morbus Sever makkelijker ontstaat.

Ons onderzoek

Morbus Sever is een klacht die regelmatig voorkomt in onze praktijk. Aan de hand van een onderzoek proberen wij de mogelijke oorzaak van de klacht vast te stellen. Hiervoor onderzoeken wij de voeten, het looppatroon en voeren wij onder andere drukmetingen uit om de drukverdeling onder de voet in kaart te brengen. Bij de verdenking van een Morbus Sever kunnen wij gebruik maken van echografie. Via echografie kunnen we in de voet kijken. Op een echo is de groeischijf en een ontsteking zichtbaar waardoor de Morbus Sever vastgesteld kan worden.

Behandeling

De klachten van Morbus Sever kunnen uit zichzelf verdwijnen wanneer het hielbeen is uitgegroeid. Rust voorschrijven is vaak niet makkelijk bij kinderen en het is de vraag hoelang de groei doorzet. Als klachten te heftig zijn of te lang blijven bestaan kan worden gekozen voor een behandeling. Dit kan met een inlegzool om het hielbeen te ontlasten. Deze hebben als doel om de druk op het hielbeen te verlagen (schokdemping) en eventueel de voetstand te corrigeren. Meestal zijn de klachten tijdens de eerste controle na vier weken al voldoende afgenomen. In sommige gevallen is fysiotherapie als aanvulling noodzakelijk voor een sneller herstel.