Mortonse Neuralgie

Zenuwbeknelling in de voet (Mortonse neuralgie)

 

 

Wat is een Mortonse Neuralgie

 

Bij een Mortonse Neuralgie is er een zenuw beknelling aanwezig tussen twee middenvoetsbeentjes. De zenuw raakt door de beknelling geïrriteerd, wat klachten veroorzaakt in de voorvoet en tenen. In de meeste gevallen is de zenuw tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje de oorzaak. In mindere mate tussen het tweede en derde middenvoetsbeentje.

Bij een verdikking van de beknelde zenuw tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje wordt gesproken over een Morton’s Neuroom. Echter kan een zenuwverdikking ook ontstaan tussen andere middenvoetsbeentjes.

 

Symptomen

 

 

Klachten kunnen zich op diverse manieren uiten. Vaak is het een scherp stekende pijn in de voorvoet. Hierbij kan een doof-, en of tintelend gevoel in de tenen aanwezig zijn. De klachten worden voornamelijk ervaren tijdens het belasten van de voet met schoenen aan. Het uittrekken van de schoen kan direct verlichting geven. In sommige gevallen wordt er gesproken over een dubbel-sok-gevoel in de schoen of een ‘klik’ tijdens het lopen. De pijn kan er in één keer inschieten maar ook langere periodes afwezig zijn.

 

Oorzaken

 

De zenuwbeknelling ontstaat door een verkeerde afwikkeling van de voet waardoor de ruimte tussen de middenvoetsbeentjes afneemt. Door het draaien van de middenvoetsbeentjes neemt de tussenliggende ruimte af. Op het moment dat hierdoor de tussenliggende zenuw bekneld raakt, ontstaat er een vicieuze cirkel. De beknelling veroorzaakt namelijk weer een zwelling van de zenuw. Door deze zwelling raakt de zenuw weer eerder bekneld. Het dragen van met name smallere schoenen geeft ook meer klachten.

 

 

Ons onderzoek

 

 

Mortonse Neuralgie is een veel voorkomende aandoening van de voorvoet. Aan de hand van een onderzoek proberen wij de mogelijke oorzaak van de klacht te achterhalen. Wij onderzoeken de voeten, het looppatroon en de schoenen. In het geval van een Mortonse Neuralgie wordt er in sommige gevallen ook gebruik gemaakt van echografie. Een Mortons Neuroom kan namelijk zichtbaar zijn met echografie.

 

Behandeling

 

 

U moet er rekening mee houden dat de genezing van zenuwen altijd langer duurt. Ook een Mortonse Neuralgie is een zenuwbeschadiging met soms een langere herstelperiode. Zodra er een beknelling aanwezig is, is het belangrijk om de zenuw snel “vrij”te leggen. Hierdoor kan de irritatie en gevoeligheid afnemen.

 

Om dit te bereiken wordt met een steunzool de voetstand gecorrigeerd en de tussenruimte tussen de middenvoetsbeentjes vergroot. Uiteraard zullen wij u adviseren om geen knellende schoenen te dragen. Tijdens de intake wordt vaak al direct een bandage aangelegd om de klachten te verlichten. Na een maand volgt een eerste controle om na te gaan of de klachten met behulp van de inlegzolen voldoende zijn afgenomen. Indien dit zo is wordt een vervolgafspraak gemaakt. Indien de klachten na vier weken niet voldoende zijn afgenomen bestaat de mogelijkheid om met een “teenspalkje” de zenuw extra te ontlasten voor een sneller herstel.