Research

Onderzoeks-technieken

 

Podotherapie-Helmond beschikt als één van de weinige praktijken in Nederland over een uitgebreid scala geavanceerde onderzoekstechnieken. Dit resulteert in betere diagnostiek en behandelresultaten.  Uiteraard valt of staat uw behandeling bij de kwaliteit van uw behandelaar. Vandaar dat wij hoge eisen aan onszelf stellen op dit gebied. Naast de reguliere opleiding podotherapie beschikken daarom al onze werknemers over een aanvullende opleiding zoals fysiotherapie, sportpodotherapie of diabetespodotherapie en zijn dus specialisten in hun vakgebied.

Voor het vaststellen van een diagnose of behandelplan ondergaat u een uitgebreid onderzoek. Tijdens dit onderzoek worden de functies van uw voeten tijdens het staan, lopen maar ook onbelast onderzocht. Daarnaast beschikken wij over een aantal aanvullende onderzoekmethodes om een diagnose en behandelplan te bepalen.

2-D scan.

 

Met behulp van een 2-D scan kan de voet in lengte en breedte worden opgemeten. Huidafwijkingen op de voetzool worden digitaal vastgelegd en kunnen in een later stadium worden vergeleken.

3-D scan.

 

Met behulp van een 3-D scan de contour en de hoogte van de gewelven digitaal worden vastgelegd. Dit ter bepaling van de benodigde correcties en evaluaties in een later stadium.

RS-scan

 

Met behulp van een digitaal drukplatvorm kan de druk op de voeten worden vastgesteld. Dit kan zowel in stand (statisch) als tijdens het lopen (dynamisch). Naast de invloed van een beenlengteverschil (of correctie hiervan) op de belasting van het linker en rechter been kan ook een lokale overbelasting worden vastgesteld. Met name bij uitval van gevoel en pijn zoals bij een diabetische neuropathie kan dit onderzoek de kans op het ontstaan van een ulcus (wond) voorkomen.

Echografie

 

Echografie speelt sinds kort steeds vaker een belangrijke rol in de diagnostiek van klachten in de weke delen (spieren, pezen en gewrichtskapsel). Met name de fysiotherapie maakt steeds vaker gebruik van geluidsgolven om in het lichaam te kijken‚ Voordeel van deze techniek is dat het snel, betrouwbaar en patiëntvriendelijk (geen schadelijke straling zoals bij röntgen).
Podotherapie-Helmond heeft als eerste praktijk in Nederland de beschikking over echografie apparatuur voor het onderzoeken van de voetklachten.

Echografie peesplaat ontsteking voet

Doppler

Podotherapie-Helmond is betrokken bij de ontwikkeling van behandelprotocollen voor diabetes patiënten. Hiervoor is een samenwerking met het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Naast de preventieve screening van diabetes patiënten kan er aanvullend onderzoek worden verricht naar het eventuele bestaan van aandoeningen van de bloedvaten in de benen. Hiervoor beschikken wij over speciale apparatuur die tot in de toppen van de tenen vast kan stellen of er voldoende bloed aanwezig is. Dit gebeurd middels een zogenaamde teen/arm index en via het meten van de zuurstofspanning in de tenen.

Cad/Cam

Naast patiënten onderzoek besteden wij veel tijd aan product ontwikkeling. Dit betekend niet alleen dat wij bestaande behandelingen trachten te verbeteren maar ook zelf nieuwe behandelmethodes ontwikkelen. Voor het ontwikkelen van podotherapeutische zolen beschikken wij al sinds 2006 over CAD/CAM apparatuur. Hiermee zijn wij in staat voor iedere klacht de optimale inlegzool van hoogwaardige kwaliteit te maken.

Multidisciplinaire behandeling

Door de aanwezigheid van meerdere medische disciplines en specialisaties binnen ons team hebben wij de mogelijkheid om snel en adequaat de juiste behandelaar voor uw klachten in te schakelen. Indien noodzakelijk kunt u ook gebruik maken van meerdere specialisaties om tot een optimaal resultaat te komen. Het in huis hebben van deze specialisaties zorgt in ieder geval voor korte lijnen en snelle communicatie bij een multidisciplinaire behandeling.